onsdag 26 maj 2010

Altanräcke och spaljeér

Det blev ett altanräcke i alla fall. Vi började med att skruva loss rambrädorna och fästa stolparna i golvreglarna med två vagnsbultar.


Till stolparna använde vi 45x95 tryckt virke.


Vi byggde räcket i sektioner som består av en ovan- och undersida i 45x95 och spjälor i 45x45.


På sidorna av sektionerna skruvade vi fast vitgrundat 25x95 för att få stolparna att se fyrkantiga ut


Det krävdes en del beräkningar för att få spjälorna jämnt fördelade, tur vi hade experthjälp :-)


Så här ser det ut just nu. Vi har hunnit vitgrunda det mesta (stolparna ska vara naturella eftersom de är tryckimpregnerade, vi tycker att det blir en snygg kontrast)


Två sektioner återstår att skruva i hop och det saknas fortfarande överliggare.
Rambrädorna ska skruvas dit igen och sidorna ska kläs in, sen kanske det är klart :-) På den här bilden ser man en sektion som fortfarande inte är fastskruvad (längst bort, till vänster om spaljeérna)


Vi har valt att ha spaljeér mot grannen både för att minska insynen i köket och för att få lite avskärmning mot vinden. Här är virket 25x35 med kortsidan utåt. Rutorna är 20 cm och alla spjälor är injackade i varandra för att det ska bli mer stabilt.


På spaljeérna har vi tänkt ha klätterväxter, kanske vita rosor eller clematis och blåregn. Vi har faktiskt beställt två plantor blåregn (Wistera macrostachya Blue Moon) som vi hoppas ska passa bra här i det soliga söderläget.

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Vi skall göra ett staket till vår altan. Vi hittade ert här på bloggen. Jättefint! Undrar några saker. Hur högt är staketet och hur mycket har ni mellan spjälorna?
    Jan i Falkenberg

    SvaraRadera
  2. Hej Jan!

    Vad kul att du gillar staketet, jag var tvungen att gå ut och mäta lite innan jag kunde svara.

    Räcket är 90 cm högt, eller 92 med överliggaren, och byggt i sektioner som ska passa cc120 (golvreglarna under altanen är på cc60 så vi har fäst en stolpe vid varannan) Det är ungefär 8,5 cm mellan spjälorna men eftersom några sektioner är smalare så har vi fått justera måtten lite grann på dem, alla ligger inom 8-9 cm om jag inte minns fel.

    Den lägre spaljén är 142 cm och den högre 172 cm man räknar med överliggaren.

    Lycka till med staketbygget, räkna med att köpa mycket skruv :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svaret. Undrar bara om du har skruvat i spjälorna uppifrån eller snett nerifrån på överliggaren.
      Jan

      Radera
    2. Jag har skapat ett nytt inlägg om altanräcket, kika på det så finns där en bild. Vi har skruvat rakt uppifrån för att få det så stabilt som möjligt.

      Radera