tisdag 5 maj 2009

Altanen på G

Vi har valt att inte fästa altanen i huset utan att ha den flytande. För att (förhoppningsvis) få den stabil grävde vi ned tre rader med plintar. Den närmast huset och den längst ut är indragen 60 cm från kanten. Eftersom altanen är 450 cm djup hamnar mittenbärlinan på ca 165 cm avstånd, bärlinan är 45x170. Vår plan var att ha 45x195 men eftersom ingen av de två bygghandlare här i Umeå som hade öppet första maj (ute i god tid, vi vet) hade den dimensionen i någon bra längd gick vi ned ett snäpp. Anledningen till att vi valde plintar istället för plattor eller leca är att stolpskorna är justerbara, de finns ju en risk att marken sjunker lite till. Plintarna står med 160-180 cm mellanrum, olika i de olika raderna eftersom formen är så ojämn

Vi lade golvbjälkarna cc60 (dimension 45x145)...

... och fick fixa och trixa lite för att kunna lägga dit en ram av trall,

dubbla golvbjälkar på båda kortsidorna samt i vinkeln

det var inte alltid vi hade tänkt rätt så det blev några speciallösningar här och var

Här i övergången mellan trapp och altan blev det en tankemiss, det fanns ingen bärlina som stabiliserade upp golvbjälklaget. Vi gjorde några kortlingar som i nuläget svävar fritt utan stöd av någon plint. Eftersom det kommer att bli ett trappsteg upp här gör vi en speciallösning (till) så att vangstycket stabiliserar upp ramverket lite extra.

Det syns inte på någon av bilderna men vi ansluter inte till avsatsen på entrétrappen utan i nivå med översta trappsteget. På den här bilden har vi börjat lägga ut trall för att se vilket avstånd vi får mellan plankorna.

Forsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar