fredag 10 juli 2009

Gjutet och klart!!!

Chansningen gick vägen, vi lyckades gjuta garageplattan själva utan tidigare erfarenhet. Snacka om att det var nervöst när betongbilen kom, tänk om formen hade gett vika! Här kommer lite bilder från de senaste dagarna:


Första grovschaktningen där vi skalade bort sanden för att komma ner till rätt nivå för att lägga ut makadem


Ca 10 cm grus under kantelementen för att dränera


Paddat och klart med kantelementen på plats. Kantelementen är 30 cm höga och makadamlagret 10 cm


Uppfarten fick vi flyttad också


Tråkigt när det bara blir en massa jobb och ingen lek


Tillskärning av isoleringen. Först ett lager med 10 cm cellplast i botten och sen ett till lager där vi lämnade ca 20-30 cm vid kanterna för att få ett dike (vot) att lägga kantarmeringen i


Isoleringen spikade vi ihop med långa plastspikar med hullingar


Klart för armering. Runt grunden i nivå med underkanten på kantelementen lade vi markisolering med lätt lutning utåt för att förhindra tjälskjutningar. Sedan fyllde vi tillbaka med grus och sand och packade för att stabilisera formen från utsidan. På sidan mot huset där vi har inspektionsluckan för krypgrunden kunde vi inte fylla lika mycket så där satte vi en lång regel och stöttade med en plankbit mot huset (syns på några bilder längre ner)


Nere i voten lade vi 2 rader med 12mm armeringsjärn runt hela grunden. Därefter lade vi på armeringsmattorna, najade ihop och satte fast 1-meters armeringsjärn i mattorna med 50 cm mellanrum runt hela grunden. Detta gör man för att förstärka kanten på grunden så den tål tyngden från väggarna. I kanterna blir också betongen djupare, 20 cm istället för 10 cm på övriga grunden


Dagen vi armerade hade vi sommarens regnrekord här i Umeå men eftersom vi beställt betongen till morgonen efter var det bara att bita ihop och få det gjort.


Vi saknade ett antal distanser att ha under armeringsmattorna så klockan sju på onsdagsmorgonen stod Staffan och hängde på låset till bygghandeln för att handla de sista. Vi hyrde en våtsug för att få upp allt regnvatten ur grunden eftersom vatten i gjutformen försvagar betongen.


Golvbrunnen på plats


Prick kl nio kom betongbilen och började pumpa ut betongen i plattan. Vi valde så kallad självkompakterande betong (självpackande, självnivellernade, det finns flera benämningar), en betong som kryper ner genom armeringen utan vibrering. De enda redskapen vi använde under gjutningen var en sloda och en murslev för att jobba fram fallet till brunnen. Med slodan jämnade vi till ytan och "gungade" betongen lite lätt så att stenarna i betongen sjönk nedanför ytan.


Rännan styrde betongbilsföraren med en fjärrkontroll så han lade ut den precis där den skulle vara på en gång. Vi hade en spade i beredskap för att flytta på betong som hamnat fel men behövde aldrig använda den.




Klart! Vi markerade brunnen med en armeringsdistans under gjutningen. Fallet ordnade vi med hjälp av en slags murarslev när betongen hade börjat ta ihop lite


Här har betongen brunnit ett tag. Vi har hunnit vattna några gånger och skrapat fram brunnen. Ytan slipade vi med ett handstål på skaft. Vi passade på att gjuta fast en tröskel, ett vinkeljärn, för att skydda kanten på betongen när man kör ut och in med bilen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar