måndag 27 augusti 2012

Hur vi tätade luftningen i takfoten

Så här ser det ut. Det finns en trekantslist som är 45x45 och kan användas till det här men eftersom vi har så tätt mellan takstolarna (cc60) körde vi på en enklare variant med kvartsstavar för att stabilisera. Vi använde spillbitar av board och tejpade fast kvartsstaven på insidan för att hålla den på plats under fastmonteringen.


Det blev några bitar att kapa till

Så här ser de ut


Vi använde sedan en spikpistol för att först skjuta fast nederkanten av boarden i hammarbandet, vi tryckte ner isoleringen en liten bit för att boarden skulle överlappa cirka 1-2 cm.
När vi skulle fästa överkanten hade vi hjälp av tejpen att hålla kvartstaven på plats. Staven sköt vi fast genom boarden och in i spikläkten som övrig luftning är fäst i. Lite svårt att beskriva inser jag men hoppas att det går att begripa genom att titta på bilderna.

För att slippa framtida golvdrag och få det ordentligt tätt tätade vi för säkerhets skull med fogskum längs kanterna.


Tätat med fogskum

Klart för isolering

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Vi håller som bäst på att inreda vår övervåning också. Har slutat blogga efter inflytt dock.... Blogdöden drabbade även oss ;). Läser då och då andra som tappert bloggar på, speciellt övervåningsinredning då.
    Har en liten fråga: varför behöver man täta takfoten? Har fått för mig att det ska vara öppet där och så att luftspalten förankras där? Har en snickare som inreder vår övervåning, så jag är inte så insatt. Har inte sett er lösning tidigare.
    Med vänlig hälsning, J Alfvén

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för din kommentar. Du har helt rätt att det måste vara öppet i takfoten så att vinden kan blåsa upp bakom luftningen. Det vi har gjort är att täta in mot rummet så att luften styrs uppåt istället för att smita in längs golvet och orsaka drag och kalla golv. Takfoten är alltså fortfarande "öppen" utifrån.

    SvaraRadera