söndag 10 november 2013

Fönsterfoder och fönsterbrädor

Vårt sovrumsfönster
Vi valde att montera färdiga MDF-foder runt fönstren på övervåningen. För att slippa spackla och måla över skruvhål så monterade vi både dem och fönsterbrädorna med ett starkt monteringslim. Fönsterbrädorna tillverkade vi av obehandlade ekhyllplan som vi lackade tre gånger med vanligt klarlack. Vi köpte hyllplan som var 30 cm djupa men klöv dem på längden så de blev 24 cm.

Ytbehandling pågår

lördag 9 november 2013

Inbyggda sängbord

Vi vet att det varit lite si och så med de utlovade inläggen och att vi nu, igen, hoppar över massor av byggnadsprocessen. Men man måste ju börja någonstans, eller hur? Och varför då inte med något som faktiskt blev riktigt bra?

I båda barnrummen uppe har vi valt att snickra till sängbord infällda i takfoten, både praktiskt och utrymmessparande då rummen är rätt smala.




Nu var det ju inte helt enkelt att få till. Vår ursprungliga plan var att ha såna här hyllor längs med hela långsidan av allrummet utanför men den idén fick vi lov att lägga ner om vi inte ville vänta med inflytt till nästa sommar...

OK, så här gjorde vi:


Gipsade snedtaket under takfoten mellan två takstolsfack, ställde dit tre stödben baktill och några klackar framtill som stöd för en melaminskiva som blir bottenskivan till sängbordet. Vi tänkte att melaminet har en tålig yta som klarar av att ett vattenglas välts omkull, första tanken var att använda MDF och med lite extra ytbehandling så hade det nog fungerat alldeles utmärkt.



Vi fick såga ut ett jack i skivan för mittersta stödbenet. Den flisade sig lite men det täcktes när vi klädde in stödbenet i gips. Längst in mot väggen monterade vi en trekantlist för att underlätta vid städningen och slippa den skarpa vinkeln.


En liten bit trekantslist i "taket" på facket för att kunna montera en gipsremsa på


Inklätt och "klart", bilden är från andra barnrummet. Eftersom ventilationsröret går i takfoten på andra sidan hade vi inte möjlighet att göra det extra utrymmet som syns här till höger i bild i båda rummen.

Vi har tydligen inte varit lika flitiga med kameran som vi trodde och har dessutom mest fotat med mobilerna av någon anledning så kvalitén på bilderna är verkligen inte den bästa. Lite synd men mobilen har man ju alltid i fickan och miljön däruppe var så dammig att vi inte vågade förvara systemkameran på övervåningen.

torsdag 3 oktober 2013

Parkettgolv från Barlinek

Vi har lagt en fyrstavigt ekparkett från Byggmax på hela övervåningen. Vår ursprungliga plan var ett laminatgolv men eftersom så många varnat för att de kan bli kalla så valde vi ett lite billigare parkettgolv istället.


Under parketten lade vi lumppapp
 
Dörrkarmen kom visst med i bild
 

Vi blev uppriktigt förvånade att golvet höll en så pass jämn och bra kvalité, det var lätt att lägga och har en jättefin finish -helt klart jämförbar med den dyrare ekparketten från Kährs som vi har på bottenvåningen.

måndag 30 september 2013

Trappräcke med inbyggd förvaring

Åh hej och hå vilken tid det tog innan vi drog det här bloggprojektet vidare! Ungefär i samma veva som det senaste inlägget levererades i början av juli tog vi vårt pick och pack och flyttade upp på övervåningen. Eller nåja, delvis -för nog lämnade vi kvar en del där nere ändå även om det inledningsvis blev rätt tomt.

Det har med andra ord hänt rätt mycket här hemma vilket gör det lite svårt att veta var man ska plocka upp tråden och börja igen. Här kommer i alla fall en sneakpeek på trappräcket som vi blev helnöjda med.


tisdag 9 juli 2013

Bästa tipset vid öppen trappa och övervåningsbygge!



Ja, jag vet -inte är det särskilt snyggt men den där plasten har räddat oss från att bli galna av allt damm och skräp som genererats vid övervåningsbygget. Innan vi målade och gipsade i trappen hade vi även plast som ett draperi så att trappen var helt inplastad.Vi hittade det här geniala men ändå så självklara tipset på någon annan byggblogg men jag kan inte hitta tillbaka till inlägget för att kunna länka (tack om du skulle råka läsa det här). Idag ryker den efter några intensiva månader för banne mig om vi inte börjar vara klara med övervåningen! Och vi har givetvis massor att blogga om, måste bara sortera tankar och bilder först för sånt har varken funnits tid eller ork till de senaste månaderna.

torsdag 23 maj 2013

Status övervåning

Herregud vad det tar tid det där med övervåningen! Vi hinner knappt städa eller tvätta för vi är där uppe nästan jämt nu när det börjar bli "klart". Målningen är klar och vi har börjat tapetsera, än återstår att lägga golv, finliret med lister och foder, montering av dörrar, bygga trappräcket... Usch jag blir alldeles svettig när jag inser hur många moment det är kvar trots att vi tycker att vi nästan är i mål nu! Ja och så badrummet förstås, där har vi hittills bara målat tak och snedtak -allt annat är kvar att göra.

Vi har massor av bilder på projektet i kameran och vi ska försöka mata ut lite nya inlägg in här framöver, jag vet att det är några andra övervåningsbyggare som följer oss. Är det något specifikt ni undrar över så är det bara att fråga, vi hörs!

Altanräcket, en närbild

Vi har fått några frågor om hur vi har skruvat fast spjälorna och så här ser det ut.
 

Eftersom vi har barn ville vi ha det rejält stadigt och klättertåligt så vi har skruvat fast spjälorna rakt uppifrån. Från början hade vi tänkt att spackla över skruvskallarna men det prioriterade vi bort, när överliggaren kom på plats syns de nästintill inte.

Sektionerna är 120 cm breda och skruvade i varannan golvbjälke (cc60) Avståndet mellan spjälorna är ca 8,5 cm men eftersom några sektioner är smalare än 120 cm så det varierar mellan 8 och 9 cm ungefär.

Höjderna då, altanräcket är 90 cm högt, med överliggaren blev det 92 cm. Den lägre spaljén är 140 (142) cm och den högre 170 (172) cm.

fredag 19 april 2013

Väggkonstruktion badrum


I badrummet har vi reglat med 45x95 på rörmokarens önskemål, då finns det gott om utrymme att dra vattenledningarna. Här har vi ställt reglarna cc30 för att väggen ska bli ordentligt stabil, först hade vi tänkt att använda ett enkelt lager med våtrumsskiva bakom tätskiktet men vi har ändrat oss i det fallet.

Efter att vi varit i kontakt med firman som ska göra tätskiktet i badrummet och dessutom dubbelkollat med försäkringsbolaget kommer vi att sätta vanligt gips (dubbelgips på plattsättarens rekommendationer) eftersom vi kommer att ha våtrumsmatta som tätskikt bakom kakel och klinkers. I tak och snedtak blir det också vanligt gips som vi målar med våtrumsfärg.

torsdag 18 april 2013

Golvvärme badrum

Vi valde till slut vattenburen golvvärme, slangen kommer vi att naja fast i armering som läggs direkt på golvspånet. Golvvärmen kommer att kopplas på bakom inspektionsluckan i tvättstugeväggen så vi borrade hål för slangarna genom taket och gick ner inne i väggen. De övriga rummen på övervåningen kommer att få element och de kopplas på via de fördragna slangarna som kommer upp vid andra långsidan.

Shunten till golvvärmen kommer vi att placera i klädkammarväggen rakt fram på bilden nedan. För säkerhets skull kommer vi att lägga golvmatta därinne.












Väggkonstruktion

Innnerväggarna har vi valt att regla upp med vanliga träreglar 45x70 cc60, undantaget väggarna mot badrummet men det kommer i ett särskilt inlägg. Vi köpte reglarna som kortlängd för att slippa så mycket spill, det blev någon enstaka cm på varje regel som vi fick ta av. I golv och tak använde vi stålskenor för att minimera risken att väggarna skulle bli sneda. På reglarna har vi skruvat OSB-skivor och sedan 13 mm gips.



Innerväggarna på nedervåningen är oisolerade och det är extremt lyhört, så vi passade på att lägga in isolering i sovrummens väggar för att förhoppningsvis slippa det problemet där uppe.


måndag 8 april 2013

Kaklad vägg bort, glasvägg in


Nu (eller snart beroende på hur man ser på det)

Vi har gjort en liten förändring i badrummet. Den massiva väggen mellan duschen och handfatet har vi tagit bort och ersatt med en duschvägg i glas. Bra för ljusinsläppet men den främsta anledningen till förändringen var faktiskt att frånluftsventilen hamnade precis där väggen skulle gå, snopet. Duschväggen hittade vi till kanonpris på K-Rauta (igen, vi bor rätt nära), det blev en Noro Frost, 90 cm i klarglas.


bild från www.noro.se

torsdag 4 april 2013

VVS och planlösning

Hittills har vi gjort allt jobb själva på övervåningen men just el och VVS är något vi inte vill ge oss på.
VVS var ganska skönt att leja bort med alla olika dimensioner på rören, vinklar och lutningar. Jag lägger ut en bild på ritningen, den har inte exakta mått på centimetern men för att få en uppfattning:


Vi har installerat tre stycken golvbrunnar. Golvbrunn för badkar och dusch var ju given men rörmokaren rådde oss till att installera en i bastun också. Dimensionen på avloppsrören för de två första blev 75 mm för att få bra undanrinning medan bastubrunnen och handfatets avlopp blev 50 mm.


Vi kommer att ha en vägghängd wc som kommer ut en bit från stödbensväggen genom en vinklad halvvägg. Avloppet till wc har vi valt att dra utanför stödbenen, eftersom vi har isolerat ända ut i takfot kommer det utrymmet att vara varmt.




Ett tips är att rita noga på spångolvet var avloppsrören går för det är lätt hänt att man bara matar på med skruvdragaren och glömmer av sig. Vi fick lossa en skiva när en skruv hamnade fel men som tur var hade den gått vid sidan av röret, man lär av sina misstag.

Svedbergs Joy


Bild från www.tretti.se
Fördelen med att ta god tid på sig med bygget är att man hinner spana efter extrapriser och specialerbjudanden under tiden. För någon månad sedan hade K-Rauta utförsäljning av sina visningsmöbler och då passade vi på att köpa den här kommoden med spegel till halva priset, vi är kanonnöjda! Nu står den där i ett av sovrummen och väntar på att badrummet ska ta form.

onsdag 3 april 2013

Bättre belysning i badrum och kök

När vi skulle riva upp badrumsgolvet på övervåningen för att dra vvs gjorde vi detsamma med golvet ovanför köket och nedre badrummet. När elektrikern ändå var på plats för att förbereda elinstallationen på övervåningen passade vi på att leja honom för att installera spotlights på bottenvåningen. Dags för bättre belysning med andra ord, äntligen!

Golvet var allt annat än enkelt att lossa. Ursprungstanken var att vi skulle kunna återanvända golvspånet men den idén övergav vi rätt snabbt. Skivorna är 22 mm, spikade och dessutom limmade så det blev till att använda kofoten för att få loss eländet.

Tålamodsprövande

Lokalisering av elen

Pottorna på plats för köksspottarna

Fotografera spotlights utan att få med det stökiga köket
 
Nio stycken blev det
  
och sex stycken i badrummet

sedan var det dags att lägga igen golvet igen

Den armatur vi hade i köket tidigare var långt ifrån optimal. Den gick för långt ner och satt för nära skåpsluckorna så om vi öppnade en av luckorna för mycket tog den i.

Så här såg den ut

Lysrör kändes lite tråkigt att installera i ett helt nybyggt hus så spotlights har vi funderat över ända sedan inflyttningen. Och oj vad bra det blev, äntligen har vi bra arbetsljus i köket! Vi passade dessutom på att installera dimmer även till lampan över bordet så nu är det betydligt enklare att anpassa ljuset i helhet.

tisdag 2 april 2013

Stiltje på bloggen men full fart på övervåningen

Man skulle ju kunna tro att vi helt har lagt ned det här bloggprojektet men än är det inte dags! Vi jobbar på för fullt däruppe på övervåningen och äntligen känns det som det börjar hända grejer. Väggarna är resta, el och vvs är på plats, vi har börjat få upp gips och travar med byggmaterial har letat sig ner i vardagsrummet.

Jag vet inte riktigt var jag ska börja bara så vi gör en liten mjukstart och säger hej igen med en bild som är tagen för några veckor sedan. Till vänster utanför bild kommer trappan upp sen följer i tur och ordning klädkammare, badrum och stora sovrummet.